μικροφωνική ενάντια στις νέες ειδικές συνθήκες κράτησης [Πέμπτη 10/4, μετρό Δάφνης]

mikro_10_4_14_b

Το απόγευμα της Πέμπτης 10/4, ως Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη και με τη συμβολή συντρόφων από το Συντονισμό Αναρχικών Κοινοτήτων Αγώνα νότιας-ανατολικής Αθήνας πραγματοποιήσαμε μικροφωνική παρέμβαση στο μετρό Δάφνης στο πλαίσιο της αντιπληροφόρησης και της αντίστασης στις νέες ειδικές συνθήκες κράτησης και σχετικά με την υπόθεση του αναρχικού κομμουνιστή Τ. Θεοφίλου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μοιράστηκαν και διαβάστηκαν τα σχετικά κείμενα και αναρτήθηκαν πανό.

Ακολουθούν τα κείμενα της παρέμβασης:

 

Ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας & το νέο κατασταλτικό νομοσχέδιο

«Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές ενώνουμε την φωνή μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο φασιστικό νομοσχέδιο για την λειτουργία μιας φυλακής μέσα στη φυλακή… Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων. Όλοι οι κρατούμενοι έχουμε ίσα δικαιώματα… Τα κονδύλια για την κατασκευή – μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης (ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).»

απόσπασμα από κείμενο κρατούμενων που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις

Μετά τον κουκουλονόμο, το προεδρικό διάταγμα κατά των διαδηλώσεων, τις επικηρύξεις αγωνιστών, τις εφόδους σε καταλήψεις και σπίτια αγωνιστών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις χιλιάδες προληπτικές προσαγωγές, στο στόχαστρο του κράτους έκτακτης ανάγκης μπαίνουν τώρα οι φυλακισμένοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή απ’ τον υπουργό Δικαιοσύνης αφορά την αυστηροποίηση της λειτουργίας των φυλακών, την εσωτερική τους διαβάθμιση σε 3 κλιμακούμενα επίπεδα πειθαρχικού ελέγχου και την κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε 3 τύπους (Α,Β,Γ).

Οι φυλακές τύπου Α προορίζονται για κρατούμενους που έχουν διαπράξει εγκλήματα οικονομικής φύσεως και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Με το νέο μοντέλο κοινωνικής διαχείρισης το πρόβλημα δεν είναι πλέον η φτώχεια, αλλά οι φτωχοί. Τα χαμηλότερα ταξικά στρώματα όπως άστεγοι, μετανάστες, μικροοφειλέτες , καθώς και όσοι επιλέξουν την κατάληψη ως εναλλακτική λύση στέγασης θα φιλοξενηθούν στα κελιά τύπου Α. Και για να μη χάνεται η κοινωνική τάξη ούτε στη φυλακή, ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα για μείωση των κατηγοριών ή και της ποινής μέσω επιστροφής ποσού της αρχικής οφειλής, ώστε να προστατεύονται οι μεγαλοκαπιταλιστές που κατηγορούνται για παραβάσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Στις φυλακές τύπου Β κατατάσσονται όσοι κατηγορούνται για κακουργήματα χωρίς να αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.

Ο τύπος Γ θα περιλαμβάνει όσους κατηγορούνται με τον «αντι»τρομοκρατικό νόμο, τους πολιτικούς κρατούμενους, όσους κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή άνω των 10 ετών, καθώς και όσους στασιάζουν οργανωμένα μέσα στις φυλακές, αποσκοπώντας αφενός στην ψυχική εξόντωση των κρατουμένων και αφετέρου στην αποτροπή οποιασδήποτε μορφής οργανωμένης αντίστασης στις αυθαιρεσίες της σωφρονιστικής εξουσίας.Το νέο μοντέλο φυλακής μέσα στη φυλακή αποσκοπεί στον πλήρη εξευτελισμό της αξιοπρέπειας του κρατουμένου, αφού οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα στερούνται όλα τα δικαιώματα των υπολοίπων. Οι άδειες καταργούνται, η τηλεφωνική επικοινωνία και τα επισκεπτήρια από τα συγγενικά τους πρόσωπα περιορίζονται (σχεδόν μηδενίζονται), τα μεροκάματα καταργούνται και έχουν δικαίωμα προαυλισμού μόνο 1 ώρα τη μέρα. Τις υπόλοιπες 23 θα μένουν απομονωμένοι στο κελί, κάτι το οποίο αποτελεί σαφές βασανιστήριο. Οι κρατούμενοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα έφεσης μόνο μετά από 4 ή 10 χρόνια ανάλογα με τη φύση του αδικήματος και θα εκτείουν τα 5/5 της αρχικής ποινής και όχι τα 3/5 όπως ίσχυε ως τώρα. Σ’ αυτές τις φυλακές θα υπάρχει ειδική αστυνομία με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες, κάμερες θα παρακολουθούν τον απομονωμένο κρατούμενο και αστυνομικές μονάδες τύπου ΕΚΑΜ, εξειδικευμένες στην καταστολή ταραχών στις φυλακές θα έχουν την εξουσία να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων, όποτε το θεωρούν αναγκαίο. Τέλος, η έννοια του ρουφιάνου επιβραβεύεται από το νέο νόμο, καθώς όποιος κρατούμενος δε δικάζεται για τρομοκρατία  δώσει πληροφορίες για έναν πολιτικό κρατούμενο, μια οργάνωση ή ό,τι άλλο σκαρφιστεί  έχει τη δυνατότητα αποφυλάκισης για όποιο λόγο κι αν βρίσκεται στη φυλακή. Στόχος να στραφούν οι ποινικοί κρατούμενοι ενάντια στους πολιτικούς και να απομονωθούν όλοι μεταξύ τους, αφού ό,τι έχει κερδηθεί τόσα χρόνια στις φυλακές το έχουν κερδίσει οι κρατούμενοι με το αίμα και τους αγώνες τους από κοινού.

Τέλος, εκτός από τα μέτρα για την κατηγοριοποίηση των κρατουμένων και σε συνέχεια των περίφημων τρομονόμων η Κυβέρνηση ζητά απ’ τη Βουλή να ψηφίσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία ένας κρατούμενος δε θα έχει πρόσβαση στη δικογραφία του, αν κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προστασία του «δημοσίου συμφέροντος» ή της «εθνικής ασφάλειας».

Η αναδιάρθρωση των φυλακών δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς κρατούμενους και τους παραβατικούς. Αφορά όλους εμάς που αγωνιζόμαστε, που βλέπουμε την εργασιακή μας δύναμη να απαξιώνεται. Η λεηλασία στην υγεία, την εργασία, την παιδεία, τις μεταφορές, τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, οι επιστρατεύσεις απεργών, η δημόσια διαπόμπευση οροθετικών, η υποχρεωτική λήψη DNA, ο βασανισμός των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, η καταστολή στις Σκουριές της Χαλκιδικής και τώρα τα ελληνικά Γκουαντάναμο δίνουν το μήνυμα της κυριαρχίας και μια ένδειξη για το τι μας περιμένει στο μέλλον. Όποιος τολμήσει να διαταράξει την «κοινωνική ειρήνη», όποιος δε μπορέσει να ανταπεξέλθει στη σύγχρονη καπιταλιστική αναδιάρθρωση, θα αντιμετωπίσει τη σιδερένια φτέρνα του κράτους έκτακτης ανάγκης που θα κάνει αυτό που ξέρει καλά. Θα καταστέλλει, θα βασανίζει, θα φυλακίζει, θα εκτελεί. Όπως  εκτέλεσε την Κ.Γκουλιώνη, η οποία  επώνυμα  γνωστοποίησε τις βάρβαρες συνθήκες  αντιμετώπισης των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, και το 2009 βρέθηκε νεκρή κατά τη διάρκεια μιας μεταγωγής της ή τον Ηλία Καρέλι που καταδικάστηκε σε βασανισμό και θάνατο όταν σκότωσε τον αρχιβασανιστή του μετά από 16 χρόνια απάνθρωπου εγκλεισμού.

Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού ή ευαισθησίας να μην επιτρέψουμε τα βασανιστήρια στα ελληνικά Γκουαντάναμο. Ούτε μας αρέσουν οι ήδη υπάρχουσες φυλακές. Δεν βρίσκουμε κανενός είδους εγκλεισμό δικαιολογημένο ή φυσιολογικό. Ο θεσμός της φυλακής ήταν, είναι και θα είναι ντροπή. Θα καταργηθεί μαζί με την κατάργηση της κοινωνικής οργάνωσης που τον έχει ανάγκη. Μέχρι τότε πολεμάμε, όχι για τους φυλακισμένους, αλλά μαζί μ’ αυτούς, στηρίζουμε τον αγώνα που έχουν ήδη ξεκινήσει και υπερασπιζόμαστε όσα έχουν κερδηθεί με κοινούς αγώνες μέσα κι έξω από τις φυλακές ενάντια στον κοινό εχθρό.

 

Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη

Αγ. Βασιλείου και Π.Π.Γερμανού 22, Μπραχάμι

https://pikrodafni.squat.gr/

Για την υπόθεση του αναρχικού κομμουνιστή Τ. Θεοφίλου

 

Η υπόθεση του αναρχικού κομμουνιστή Τ.Θ,που καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης στις 11/03/13,επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά,οτι η δικτατορία της ελληνικής δικαιοσύνης”,ετσι απλα μπορεί να καταδικάζει σε δεκάδες χρόνια εγκλεισμού στα σωφρονιστικά κολαστήρια, χωρίς να χρειάζεται κανένα στοιχείο ενοχής.

Έτσι ο Τ.Θ κατηγορήθηκε για τη ληστεία της alpha bank στη Πάρο,για

συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση(Σ.Π.Φ).Οι μόνες ενδείξεις(που προσκομισαν οι μπάτσοι) που είχαν οι δικαστικές αρχές ηταν η πολιτική ταυτότητα του Τ.Θ.,οι φιλικές και συντροφικές του σχέσεις καθώς κι ενα δήθεν τηλεφώνημα “αγνώστου” που αναφέρεται σε κάποιον Τάσο και στη ληστεία. Επίσης υποτίθεται οτι εντοπίστηκε DNA σε καπέλο που φορούσαν οι δράστες, το οποίο εμφανίστηκε εκ των υστέρων, χωρις να υπάρχει καν στη φωτογράφιση των πειστηρίων.

Κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας,ξεφτιλήστηκαν τοσο οι ψευδομάρτυρες της αντιτρομοκρατικής οσο και της alpha bank,αφου τα δήθεν αδιάσειστα στοιχεία αμφισβητήθηκαν,γεγονός που οδήγησε και στην αθώωση του Τ.Θ για τη συμμετοχη στη Σ.Π.Φ(καταδικάστηκε τελικά για τη ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία).

Η εκδικητική καταδίκη του Τ.Θ που ουσιαστικά ακύρωσε το τεκμήριο της αθωότητας (δηλ. αντί να πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ένοχος, πρέπει ο κρατούμενος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας), δεν ικανοποίησε τους πολιτικούς προιστάμενους της “ανεξάρτητης δικαιοσύνης”. Έτσι ο σε εντεταλμένη υπηρεσία αντιεισαγγελέας εφετών Περικλής Δράκος, άσκησε αντιέφεση, σε μια προσπάθεια να προσβάλει την απόφαση και να δικαστεί εκ νέου ο Τ.Θ για τα ιδια αδικήματα, ακόμα και γι’αυτα για τα οποια αθωώθηκε. Προσπαθώντας ετσι να εμποδίσουν να παραπεμφθεί η υπόθεση στο μικτό ορκωτό, οπου και προφανώς θα αθωονόταν, αφου δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο ενοχής του, ενώ τώρα θα παραπεμφθεί πάλι σε στημμένο τρομοδικείο.

Για εμας η υπόθεση του Τ.Θ είναι υπόθεση όλων μας.Είναι μια ακόμα απόδειξη πως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που μας έχει επιβληθεί με το ξέσπασμα της οικονομικής και συστημικής κρίσης τους,θωρακίζεται οργανώνοντας ταυτόχρονα τοσο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς οσο και το νομικό οπλοστάσιο του.

Όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, οσοι αμφισβητούν στη πράξη την εξουσία τους πάνω στις ζωές μας,στοχοποιούνται ως εσωτερικός εχθρός και οι αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια βαφτίζονται τρομοκρατικές ενέργειες.

Το δόγμα της νεοφασιστικής κυβέρνησης που επιβάλλει τη φτώχεια και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,τις εν ψυχρώ δολοφονίες μεταναστών, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης,τα βασανιστήρια απο τα ένστολα ανθρωποειδή σε αγωνιστές και μετανάστες, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας κι απομόνωσης,τις επικυρήξεις και τις εισβολές σε σπίτια αγωνιστών και καταλήψεων, τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, το φακέλωμα απεργών, μαθητών και καθηγητών,η αρπαγή και το ξεπούλημα του φυσικού και κοινωνικού πλούτου και βέβαια η κάλυψη και επιστράτευση(όποτε τους είναι απαραίτητη)των φασιστικών εφεδρειών της χ.α, είναι τρομοκρατικές ενέργειες.

Έτσι θα παραμείνω κάποια χρόνια ακόμα στη φυλακή με τη δύναμη που μου δίνει η συνείδηση οτι όπως και κάθε αναρχικός δεν είμαι “άδικα” μέσα. Διέπραξα το αδίκημα που περικλείει ολα τα αδικήματα. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αδικημένους. Η φυλακή για τον αναρχικό δεν είναι τιμωρία αλλα ενα ακόμα πεδίο αγώνα. Χώρος για απογοήτευση δεν υπάρχει παρα μονο η πνευματική όξυνση προς τα εμπρος. Ως την καταστροφή και της τελευταίας φυλακής, απο την Αttica ως τον Κορυδαλλό απο την Pelican bay ως το Δομοκό,απο το Γκουαντανάμο ως την Αμυγδαλέζα.” Τ.Θεοφίλου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

 

 

Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *