Παρέμβαση στα Σούρμενα (Σαβ.4/6) – ανακοίνωση “Ρατσιστική επιτροπή κατοίκων με τις πλάτες του δημάρχου;”

ανακοίνωση >> Ρατσιστική επιτροπή κατοίκων με τις πλάτες του δημάρχου;

To Σάββατο 4/6, 20-25 άτομα, μέλη συλλογικοτήτων/συνελεύσεων και αλληλέγγυοι από τις νότιες περιοχές της Αθήνας βγήκαμε όλοι/ες μαζί στους κεντρικούς δρόμους των Σουρμένων (Ελληνικού) μοιράζοντας κείμενα σε περαστικούς και τοποθετώντας τα σε παμπρίζ αυτοκινήτων. Παράλληλα πετάξαμε τρικάκια και κρεμάσαμε πανό. Αφορμή για αυτή μας την παρέμβαση στάθηκε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Κωνσταντάτος και ο συρφετός του. Συγκεκριμένα, πριν μία βδομάδα είχε πραγματοποιηθεί “επαγγελματικό” μοίρασμα κείμενου μιας υποτιθέμενης “επιτροπής πολιτών κατά της δημιουργίας καταυλισμού μεταναστών στο ελληνικό”. Αναφερόμενο φυσικά στο κέντρο “φιλοξενίας” στην κάτω μεριά του Ελληνικού.

Κείμενο που χρησιμοποιούσε έναν ξεκάθαρα ρατσιστικό λόγο, με όλα τα αντίστοιχα ξενοφοβικά κλισέ, ρίχνοντας λάσπη στην δράση μας (παρεμβάσεις σε ΔΣ και συνελεύσεις κατοίκων για να μπλοκάρουμε την εκφορά και τη διάχυση αντιμεταναστευτικού λόγου, ανοιχτά καλέσματα με μικροφωνικές κλπ) και εκφράζοντας άγχος και προσμονή για την επικείμενη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ο Λάτσης στο πρώην αεροδρόμιο μόλις εκδιωχτούν οι πρόσφυγες/μετανάστες από το χώρο. Ένα ακόμα στοιχείο στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτό το κείμενο δεν μοιραζόταν από κατοίκους αλλά από μισθωμένο συνεργείο, το οποίο μάλιστα όταν ρωτήσαμε για τον εργοδότη τους δεν έβγαζε μιλιά. Πέρα από το ερώτημα, του αν στις περιοχές μας υπάρχει όντως η δυναμική να δημιουργηθεί μια τέτοια ρατσιστοεπιτροπή, το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιτροπή αυτή εμφανίστηκε από τα πάνω. Από αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη καούρα σχετικά με την παρουσία των προσφύγων στο αεροδρόμιο και αυτοί δεν είναι οι κάτοικοι αλλά ο δήμαρχος και η “παρέα” του. Ναι αυτοί που κάθε τρεις και λίγο βρίσκονται στο ΣΚΑΙ διαφημίζοντας πόσο καλό θα κάνει η ανάπτυξη και πόσο κακό κάνουν οι πρόσφυγες στη περιοχή.

Έτσι λοιπόν και εμείς δηλώσαμε ότι παιχνίδια πάνω στις πλάτες των ξεριζομένων δεν θα παίξει ούτε το κράτος, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι ρατσιστοκάτοικοι. Όλοι αυτοί θα μας βρούν απέναντι τους. Και με τέτοιες δράσεις επιδιώκουμε να πάρουμε μαζί μας και το κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που δεν είναι ούτε χειροκροτητής του φιλελέ δημάρχου, ούτε ρατσιστικό απολειφάδι.

Η απάντηση θα είναι αλληλεγγύη και κοινότητες ντόπιων-μεταναστών.

Συλλογικότητες από την περιοχή και αλληλέγγοι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *