Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ

[ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ το ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12 στις 12.00 πμ ]

 

[update] εικόνες από την παρέμβαση: 1 2 3 4

 

 Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ   [ pdf ] 

 

  Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την πλατεία Αλ. Παναγούλη να μετατρέπεται σε πάρκινγκ και αυλή της καφετέριας που βρίσκεται πάνω στην πλατεία. Ο δήμος Αγ. Δημητρίου έδωσε το αναψυκτήριο, που βρίσκεται πάνω στην πλατεία σε ιδιώτη, ο οποίος έχει καταπατήσει με τραπεζοκαθίσματα ένα μεγάλο κομμάτι της πλατείας. Ταυτόχρονα, ένα κομμάτι της μετατρέπεται σε πάρκινγκ για τους πελάτες της καφετέριας  και του τερατογεννούς εμπορικού κέντρου (Athens Metro Mall). Το υποτιθέμενο πάρκινγκ που θα κατασκευαζόταν εκεί, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νοτίων και χρήστες του μετρό, έδωσε τη θέση του σε ένα ακόμη πολυκατάστημα. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε χαρακτηριστεί το 1999, χώρος ανάπλασης και πρασίνου. Όμως ο Σουφλιάς, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αποχαρακτήρισε το χώρο πρασίνου, λύνοντας έτσι τα χέρια των εργολάβων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του mall, οι γειτονιές μας έχουν ήδη επιβαρυνθεί με περισσότερη φασαρία, καυσαέριο, τεράστια κίνηση τόσο στη Βουλιαγμένης, όσο και στα γύρω στενά των γειτονιών.

  Για όλους εμάς που κατοικούμε στην περιοχή η διαφύλαξη του δημόσιου, ανοιχτού χαρακτήρα της πλατείας είναι ζωτικής σημασίας. Σε μια περιοχή χωρίς ίχνος πρασίνου (εκτός από το ρέμα της Πικροδάφνης), χωρίς πάρκα και πλατείες να παίζουν τα παιδιά, να αράζουν οι νέοι, να συνευρίσκονται οι ηλικιωμένοι, να μπορούμε να περπατήσουμε και να κάνουμε ποδήλατο, η απώλεια των εναπομεινάντων δημόσιων χώρων, όπως η πλ. Παναγούλη, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

   Μερικές δεκαετίες πίσω, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανθέων, διεκδίκησαν το χώρο μπροστά από τη ΔΕΗ μέχρι τη Βουλιαγμένης και από την ΕΛΚΑ μέχρι την Εθνάρχου Μακαρίου, που ήταν σκουπιδότοπος με μπάζα και σαράβαλα αυτοκινήτων. Με μαζική συμμετοχή απαίτησαν την απαλλοτρίωση της περιοχής από το δήμο και τη δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου. Τη νύχτα έφραζαν το χώρο με παλούκια και σύρματα και το πρωί έρχονταν οι μπάτσοι με τους ιδιοκτήτες και τα γκρέμιζαν. Τελικά μια νύχτα προχώρησαν σε μια πιο ριζοσπαστική κίνηση: έφεραν οι οικοδόμοι της γειτονιάς μπετονιέρες, σίδερα και σανίδες και με μπαλαντέζες μέχρι τα χαράματα έφτιαξαν γύρω γύρω το τσιμεντένιο τοιχάκι που υπάρχει σήμερα. Υπήρχε μεγάλη περιφρούρηση και μετά από δικαστικές διαμάχες, πέρασε τελικά ο χώρος στο δήμο. Ονομάστηκε πλατεία Ανθέων και αργότερα Αλ. Παναγούλη.

    Είναι προφανές λοιπόν ότι η πλατεία δεν είναι προίκα του κάθε δημάρχου για να έχει το δικαίωμα να την ξεπουλάει. Όπως επίσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός για να την μετατρέπει σε μαγαζί και πάρκινγκ. Η πλατεία όπως και όλοι οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπορεύματα αλλά κοινωνικά κεκτημένα και αγαθά. Το ξεπούλημα και η εμπορευματοποίηση τους, είτε με το πρόσχημα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, είτε για να γίνουν δήθεν βιώσιμοι και να έχει ο δήμος έσοδα, είναι ένα τεράστιο ψέμα. Πρόκειται για ιδιωτικά συμφέροντα και χρήμα που το μοιράζονται οι εκάστοτε δημοτικές αρχές με λίγους επιχειρηματίες, σε βάρος πάντα της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

   Η ιστορία της πλ. Παναγούλη απλά επικυρώνει την σημασία και τη διαχρονικότητα όλων των κοινωνικών αγώνων, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Ας μη δείξουμε λοιπόν καμία ανοχή κι αδιαφορία στα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας.

 

 

καλούμε σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

το ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12 στις 12.00 πμ

 

 

ελευθεριακό στέκι Πικροδάφνη

 

Αγ.Βασιλείου & Π.Π. Γερμανου 22, Μπραχάμι / www.steki-pikrodafni.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *